Průvodce krizovou intervencí

6.12. 2017
6. - 7. 12. 2017 Přihláška

Pracovníci, kteří pracují na různých pozicích v sociálních službách, musejí často čelit psychicky náročným situacím. Jednou z nejnáročnějších je komunikace s klientem, který se ocitl v mezní životní situaci. A zdaleka neplatí, že by tito lidé vyhledávali jen krizové linky pomoci – ve skutečnosti se s nimi mohou setkat pracovníci v jakékoli službě. Pracovník, který na takovou situaci není připraven, bývá nepříjemně zaskočen a snadno udělá chybu – má tendenci přebírat na sebe odpovědnost za klienta, nechá se klientem v krizi manipulovat, trpí výčitkami svědomí, že pro klienta neudělal dost atd.

V kurzu, který vedou zkušené pracovnice krizového centra, si ujasníte, co je krize a co je typické pro jednání člověka v takové situaci, jak můžete člověku v krizi účinně pomoci a čeho byste se rozhodně měli vyvarovat. Na modelových situacích si pod supervizí zkušených lektorek vedení krizového rozhovoru vyzkoušíte.

Přečtěte si rozhovor s  PhDr. Annou Stodolovou, jednou z lektorek.

• ujasníte si, co je krize, a dokážete rozlišit jednotlivé typy krizí
  • seznámíte se s jednotlivými fázemi životní krize, s vyrovnávacími mechanismy člověka v krizi a naučíte se rozpoznat tělesné příznaky a emoce v krizi
  • dozvíte se, jak nastavit hranice při komunikaci s člověkem v krizi a jak se bránit manipulaci
  • seznámíte se s technikami a fázemi krizového rozhovoru