Kurz pro pečující o lidi s demencí I.+II.

112 h (7x2 dny)

30.10. 2017
říjen-prosinec 2017 3x2 dny, leden-duben 2018 4x2 dny, zkoušky: květen 2018; KURZ JE PLNĚ OBSAZEN Přihláška
20.9. 2018
Přihlášování pro zájemce o účast v běhu podzim 2018 - jaro 2019 Přihláška

Kurz navazuje na tradici kvalifikačního kurzu Péče o člověka s demencí, který úspěšně běžel v Diakonii a Diakonické akademii více než 20 let a DA je jediná, kdo takto zaměřený kurz v tomto rozsahu pro pracovníky v přímé práci nabízí.

Vzhledem k tomu, že podle nových pravidel MPSV už není možné nabízet jakkoli specializované kvalifikační kurzy, je kurz koncipovaný jako další profesní kurz a formálně je rozdělen do dvou částí, aby účastníci získali akreditované vzdělání na 2 roky. Účastníci získají za každý kalendářní rok osvědčení na akreditované vzdělávání v rozsahu 48 a 64 hodin.

Cílem kurzu je připravit kvalifikované pracovníky/ce - pečovatele/ky pobytových, ambulantních i terénních služeb k poskytování kvalitní, komplexní, důstojné a individualizované péče o lidi s různými formami demence.

Účastníci se seznámí s podstatou a průběhem onemocnění demencí, včetně možných specifických projevů v chování, které mohou lidi s demencí doprovázet, a dozvědí se, jak řešit nejčastější náročné situace v péči (hlasitý projev, neklid, nespavost, rušivé chování, agrese, apod.). Naučí se poskytovat odbornou pečovatelskou a základní ošetřovatelskou službu s ohledem na individualitu člověka s demencí a jednotlivá stádia průběhu nemoci. Dozvědí se, jak pečovat o sebe samotné, aby zvládali svoji náročnou profesi a nepodlehli zbytečně syndromu vyhoření.

Ve druhé části, která na tento kurz těsně navazuje, získají účastníci praktické dovednosti v oblasti komunikace s lidmi s demencí, vhodných forem aktivizace a individuálního plánování.

Probíraná témata:

Podmínky pro úspěšné absolvování kurzu:

• minimálně 90% účast
  • průběžné zpracovávání úkolů do portfolia
  • ústní zkouška (komisionální)

112 hodin

MPVS

odborná garantka: PhDr. Hana Janečková, Ph.D.

kurz je účelově rozdělen do 2 částí a bude realizován ve 2 kalendářních letech

začíná 30.10.2017

7 x 2 dny (výuka bude probíhat vždy ve dvoudenních blocích)