Prevence výskytu štěnice domácí

23.10. 2017
Last minute - 30% SLEVA Přihláška
22.11. 2017

Po letních olympijských hrách v Londýně v roce 2012 dramaticky vzrostl v celé Evropě výskyt štěnice domácí a v současné době se tito parazité běžně vyskytují v azylových domech, ubytovnách, nízkoprahových zařízeních i v domácnostech klientů sociálních služeb. Je to velmi citlivé téma, protože pojem štěnice je spjatý s představou špíny a zanedbanosti. Lidé, u kterých se štěnice vyskytnou, se bojí k tomu přiznat, aby nebyli stigmatizováni, neumějí je včas rozpoznat a nevědí, jak jim účinně čelit. To jen přispívá k dalšímu šíření nebezpečného parazita.

Kurz, který vede fundovaná lektorka, vychází z dobré praxe jednoho azylového domu, kde zpracovali metodiku, jak štěnicím velmi účinně čelit. Je zaměřen na praktické rady a návody na ochranu a prevenci v souladu se st. č. 14. Účastníci se mj. i dozvědí, jak motivovat ke spolupráci samostatné klienty sociálních služeb, jak s nimi o problematice citlivě hovořit a jak nastavit v zařízení účinná pravidla prevence.

• seznámíte se s životním cyklem štěnice domácí a dokážete rozpoznat výskyt štěnic v zařízení nebo v domácnosti klienta
  • bude vědět, co dělat, když se štěnice domácí u klienta či v zařízení objeví
  • dozvíte se, jak o výskytu štěnice vhodně mluvit s klienty a jak jim vysvětlit pravidla hubení štěnic
  • seznámíte se se zásadami účinné prevence, která je základem ochrany před štěnicemi