Doprovázení umírajících

25.9. 2017
16.11. 2017

S umíráním a smrtí se pracovníci služeb pro seniory setkávají poměrně běžně a pro řadu z nich je to opakovaně traumatizující zážitek, se kterým se dlouho a nesnadno vyrovnávají. Jako velmi obtížné uvádějí zejména rozhovory s umírajícími a jejich rodinnými příslušníky a vnímají jako své profesní selhání, že v takových chvílích nevědí, jak se vhodně zachovat.

V interaktivním kurzu, který vede lektorka s několikaletou praxí v hospici, se účastníci naučí dívat se na smrt jako na přirozenou součást života, pochopí potřeby umírajících i jejich rodin a dozvědí se, jak je naplňovat s ohledem na jednotlivé fáze vyrovnávání se se smrtí, a na modelových situacích si prakticky vyzkoušejí komunikaci s umírajícími i jejich rodinami. Posílí svoje profesní sebevědomí i dovednost vyrovnat se s touto zátěžovou situací a zvýší kvalitu nejen poskytované služby v zařízení, ale i samotný závěr života svých klientů.

• budete mít konkrétní představu o důstojnosti člověka s ohledem na umírání a bude vědět, jak tuto důstojnost u klientů naplňovat a jak poskytovat kvalitní péči v závěru života
  • dokážete vyjmenovat zásady pro komunikaci s umírajícím klientem i s jeho rodinou a bude vědět, jakým způsobem a o čem s nimi mluvit
  • budete znát fáze vyrovnávání se smrtí u klientů i rodiny a dokážete komunikovat přiměřeně k právě probíhající fázi
  • budete vědět, jak poskytovat základní paliativní péči